Deze maat horloge past bij jouw pols

Deze maat horloge past bij jouw pols

 Wanneer je aan het kijken bent voor een nieuw horloge is slim om te kijken naar welke

kastdiameter je wilt. De grootte van de kast is een belangrijke zaak, dit bepaald namelijk hoe het horloge oogt om de pols. Hieronder kan je meer lezen welke maat horloge bij jouw pols past.

Horloge maat

Het is verstandig om je eigen horloge maat te weten, je kunt dit doen door je pols maat op te meten. Is de omtrek van je pols tussen de 15 en 18 cm, kies dan voor een horlogekast tussen de 34 en 40 mm. Deze horlogekasten hebben meestal een dikte van 7 mm. Wanneer jouw pols een omtrek heeft van 19 cm of groter, ga dan voor een kast tussen de 42 en 46 mm. Deze horlogekasten hebben meestal een dikte van 9 mm of groter. Als regel geldt dat je nooit een te groot horloge om een smalle pols kan dragen. 

Horloge afwerking

De meeste horlogekasten zijn gemaakt van roestvrij staal, dit komt omdat een horloge een gebruiksvoorwerp is. Roestvrijstaal is op drie manieren af te werken, namelijk polished, brushed en blasted. Een gepolijste kast, lijkt op een spiegel het heeft een glimmende uitstraling. Bij een brushed finish, wordt ook wel satin genoemd. Zie je de lijnen over de horlogekast lopen, deze lijnen zijn niet van staal. Hierdoor kun je bepaalde gedeelten van de horloge beter naar voren laten komen. Een blasted finish geeft de horlogekast een matte look. Het horloge ziet er hier dan dof uit en reflecteert amper in het licht. Vaak wordt de blasted finish gebruikt voor bij duikershorloges. Om deze finish te krijgen wordt er gebruik gemaakt van kleine glaskorreltjes of zandkorreltjes.

Horlogeband

Naast dat de horlogekast wel belangrijk is om over na te denken, hoef je bij de breedte van de horlogeband niet na te denken. Je ziet vaak dat de horlogekast dubbel zo breed is als de horlogeband, hierdoor staat het in verhouding. Als de kast bijvoorbeeld 40 mm doorsnede heeft, is de band vaak 20 mm. Natuurlijk bestaan er ook horloges waarbij deze verhoudingen niet gelden.

Verschillende materialen horlogeband

Je hebt verschillende soorten materialen voor horlogebanden, namelijk leren, rubber, siliconen of titanium. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Leren horlogebanden zijn erg gevoelig voor water en transpiratie. Grote temperatuurverschillen kunnen een negatief effect hebben op het leer van het bandje. Daarentegen hebben rubber en siliconen horlogebandjes een fijn draagcomfort. Deze materialen zijn extra soepel en daarom ook zo fijn om te dragen, zeker tijdens het sporten. Daarnaast kan je deze materialen makkelijk schoon maken met wat water. Het enige nadeel is dat er haarscheurtjes kunnen ontstaan in het rubber. De titanium bandjes kan je makkelijk onderscheiden van de andere bandjes, ze hebben namelijk een zilvergrijze kleur en zijn licht van gewicht. Door hun lichte gewicht zijn ze super fijn om te dragen.

Welke kast diameter is het beste?

maattabel horloge


Geef commentaar